.:: δελτία τύπου ::.

.:: εκδόσεις-περιοδικά ::.

  • Αποθηκεύστε όλο το τεύχος σε μορφή PDF στο παράκατω σύνδεσμο. Read More
  • 1

.:: πρόσφατα νέα ::.

Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2016 12:30

Προς τον Τύπο και λοιπά ΜΜΕ

Βαγγέλης Σακκάτος

              Λογοτέχνης

  Ανδρέα Δημητρίου 107-109

        161 21  Καισαριανή

     Τηλ./Fax: 210 7212 931

  Email: vangsak@gmail.com

Αθήνα, 07/03/2016

 

Προς τον Τύπο και λοιπά ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, διαρκώς μιλούσαν εδώ και καιρό και εξακολουθούν να μιλάνε, πως δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα οι υπουργοί του, ο επί των οικονομικών και ο επί του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, με Κοινή Υπουργική τους Απόφαση (Κ.Υ.Α.) από 10/12/2015, που στάλθηκε στους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους λογοτέχνες και καλλιτέχνες, χωρίς καμιά ταχυδρομική ένδειξη ως προς την ημερομηνία αποστολής της προς τους παραλήπτες της με θέμα: «Αναπροσαρμογή σύνταξης λογοτεχνών - καλλιτεχνών» Σχετ.:   1.         Το άρθρο 4 παρ.13 του ν.4151/2013 (ΦΕΚ 103/2013/τ.Α').

                     2.          Η αριθμ. 132380/10-12-2015 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2759/2015/τ.Β').

Σ'αυτό το έγγραφο αναφέρεται, πως η σύνταξή μας "αναπροσαρμόζεται" (δηλαδή μειώνεται) "από 1/01/2013 σε 720 ευρώ", και ότι «εφόσον λαμβάνεται και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, αλλά το άθροισμά τους είναι μικρότερο των 1000 € (συμπεριλαμβανομένης και της σύνταξης του Δημοσίου), η ανωτέρω σύνταξη θα σας καταβάλλεται χωρίς περικοπή».

Κι όμως, παρά αυτή τη διαβεβαίωση, πολλοί συνάδελφοι, που και με δύο συντάξεις δεν πλησιάζουν όχι τα 1000 αλλά ούτε τα 900 €, τους έγιναν περικοπές.

Αλλά τα χείριστα έπονται:

Η Κ.Υ.Α. παρακάτω αναφέρει: «Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα προκύψουν από την ανωτέρω αναπροσαρμογή θα αναζητηθούν από την υπηρεσία μας.»

Αντιλαμβάνεσθε ότι το ύψος των "τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών", θα προκύψει από το ύψος των περικοπών, που όσοι είχαν και κάποια δεύτερη σύνταξη και ξεπερνούσαν τα 1000 € θα είναι μεγάλο, αλλά και στους άλλους δεν θα είναι μικρό, δεδομένου ότι πρόκειται και για 3 χρόνια. Από 1/01/20013.

Τις προάλλες, κάποιος βουλευτής του Σύριζα που δήλωνε και Νομικός, έλεγε στη Βουλή, πως η αναδρομικότητα, κατά το Ρωμαϊκό Δίκαιο, δεν είναι αποδεκτή όταν αλλάζει μία προηγούμενη κατάσταση επί τα χείρω και είναι αποδεκτή μόνον όταν την αλλάζει επί τα βελτίω. Δηλαδή μόνο αυξήσεις επιτρέπονται κατά το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Είναι πανκοίνως γνωστό πως τέτοια μέτρα είναι προκλητικώς αντισυνταγματικά και παράνομα. Η Κοινή Υπουργική τους Απόφαση, ενεργοποιεί νόμο του Σαμαρά προ τριετίας και κάνει περικοπές αναδρομικά τρία χρόνια πίσω.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως κανένας νόμος δεν ισχύει αναδρομικά και η παραπάνω αρχή του Ρωμαϊκου Δικαίου, αποτελεί νομική αρχή και βάση της σύγχρονης Νομολογίας και των Συνταγμάτων όλων των πολιτισμένων χωρών.

Δεν πρόκειται λοιπόν να δεχτούμε παθητικά τέτοια μέτρα, που μας οδηγούνε όχι μόνο στο μεσαίωνα, αλλά άμεσα στην εξαθλίωση και στην εξόντωση, μια ώρα αρχύτερα, τώρα που βρισκόμαστε και προς τη δύση του βίου μας.

Οι συντάξεις αυτές μας έχουν απονεμηθεί για την προσφορά διακεκριμένων υπηρεσιών στα Ελληνικά Γράμματα και στον Ελληνικό Πολιτισμό. Και αφορούν όλες τις κατηγορίες της Τέχνης και των Γραμμάτων: Λογοτέχνες, Καλλιτέχνες, Εικαστικούς, Μουσικούς, Χορωδούς, Σκηνοθέτες κ.λπ.

Ο νόμος του Μπένου ήταν κάτι. Έδινε 100 συντάξεις το χρόνο σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Τώρα είναι μόνο 30 συντάξεις για 36 κατηγορίες! Οι λογοτέχνες και οι καλλιτέχνες, ενώ εργάζονται σκληρά για τα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, οι περισσότεροί τους είναι ανασφάλιστοι και πεθαίνουνε φτωχοί και στην ψάθα. Παράδειγμα, ο μεγάλος ποιητής Νίκος Καρούζος, που πέθανε ως άπορος σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και πρόσφατα κάποιοι άλλοι συμαντικοί συνάδελφοι, όχι άγνωστα ονόματα.

Ευχαριστώντας για τη δημοσίευση.

Βαγγέλης Σακκάτος

 

Λογοτέχνης

Διαβάστηκε 16767 φορές

.:: ο πρόεδρος ::.

2014-σήμερα Κωνσταντίνος Καρούσος

Ο Κώστας Γεωργίου Καρούσος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλ/νίας. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στον Αστακό, στην Αθήνα φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη και μετά στην Κ.Τ.Ε. (Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών) (1971-1974) Σχέδιο - Ιστορία Τέχνης - Ελεύθερο Σχέδιο.

Read More

.:: εκδόσεις-βιβλία ::.

.:: διαγωνισμοί ::.