.:: δελτία τύπου ::.

Λάσκαρης Γ. Ηλίας

 Ο Ηλίας Γ. Λάσκαρης γεννήθηκε στην Τσερατσιά Βαχού του δήμου Οιτύλου  του Νομού Λακωνίας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο χωριό του με  δασκάλους τους Κωνσταντίνο Μόρφη και Νικηφόρο Μίχα. Μετά το δημοτικό  σχολείο συνέχισε τις σπουδές του στο παλαιό 5ο Γυμνάσιο αρρένων Πειραιώς (νυν 4ο Λύκειο Πειραιώς). Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, όπου σπούδασε Κλασσική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία με καθηγητές τους αλησμόνητους  μεγάλους επιστήμονες και δασκάλους Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο (στη Φιλοσοφία), Διονύσιο Ζακυθηνό (στη Βυζαντινή Ιστορία), Κωνσταντίνο Βουρβέρη (στα Αρχαία Ελληνικά), Σπυρίδωνα Μαρινάτο (στην Προϊστορική Αρχαιολογία και στην Αρχαία Ιστορία) και Απόστολο Δασκαλάκη (στη Νεότερη Ιστορία).

Επίσης παρηκολούθησε μαθήματα (1ο και 2ο έτος στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (το σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο). Από το 1972 έως το 1992 υπηρέτησε στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα φροντιστήρια. Επί τρία χρόνια (1995-1998) υπηρέτησε με μερική απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συγχρόνως παρηκολούθησε 10 τρίμηνες μετεκπαιδεύσεις στα Π.Ε.Κ Πειραιά. Το 1975 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση και αρχική λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Περάματος. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος», η οποία ιδρύθηκε το 1969. Από το 1988 είναι μέλος του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», από το 2002 είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» και τελευταία (Οκτώβριος 2007) εκλέχτηκε μέλος της Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας «Who is who», η οποία εδρεύει στην Ελβετία. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση. Το ποιητικό του έργο εκδόθηκε τελευταία (Σεπτέμβριος 2007) σε πέντε ποιητικές συλλογές με τον γενικό τίτλο «Εξομολογήσεις».Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών, φιλολογικών, λαογραφικών και παιδαγωγικών άρθρων, μελετών και δοκιμίων που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες του κέντρου και της επαρχίας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 διαλέξεις και ομιλίες, από το 1971 μέχρι σήμερα. Ασχολήθηκε επίσης, ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, με την ιστορία και την λαογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του Μάνης. Μια δική του συλλογή μοιρολογιών φυλάσσεται στο Λαογραφικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης έχει έτοιμα προς έκδοση «Τα λαογραφικά της Μάνης», τα οποία αποτελούνται από ποικίλη λαογραφική ύλη (μοιρολόγια, σάτιρες, θρύλοι, παραδόσεις κλπ.). Επίσης έχει έτοιμα προς έκδοση δύο σχετικά με τη Μάνη και τη Λακωνία βιβλία: α) Μια «ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» και β) μια «ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ».

Άρθρα, μελέτες, δοκίμια και ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί στις τοπικές εφημερίδες του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής του και της Σαλαμίνας: «Περαμαϊκά Νέα», «Νέα της Σαλαμίνας», «Φωνή του Περάματος», «Πρωτότυπος του Πειραιά», «Αναγέννηση Περάματος», «Φωνή του Πειραιώς», «Φωνή των Πειραιωτών» κλπ. Επίσης έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς στο λογοτεχνικό περιοδικό «Ελεύθερο Πνεύμα» του Λάμπρου Μάλαμα, στο εκπαιδευτικό και φιλολογικό περιοδικό «Εκπαιδευτικά» και στο ιστορικό περιοδικό «Ελληνόραμα». Για την πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική και συγγραφική του

δραστηριότητα και προσφορά έχει βραβευθεί από το Δήμο Περάματος δύο φορές,

(την πρώτη από το δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο και τη δεύτερη από το δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκο), από τη Νομαρχία Πειραιά ( νομάρχης κύριος Χρήστος Φωτίου), και από το Σύλλογο «Θεμιστοκλής» του παλαιού 5ου Γυμνασίου αρρένων Πειραιώς. Επίσης έχει βραβευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ( Ίδρυμα Ιστορικής Μνήμης της Ε.Ο.Κ.Α ) για την δωρεάν παραχώρηση του ιστορικού πλοίου «Χελλάνδιο». Το συγγραφικό έργο του κυρίου Ηλία Γ. Λάσκαρη περιλαμβάνει τα εξής

βιβλία:

«ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ»,

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1987

«ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ»,

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1988

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ» (Τόμος Α΄ 306-610 μ. Χ.), Αθήνα 1990, Εκδόσεις «Βυζαντίς» του Διονυσίου Σωτηρόπουλου

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ» (Τόμοι 2, Αθήνα 1995), συνεργασία των εκδόσεων «Βυζαντίς» με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Πρόκειται για μια κολοσσιαία έκδοση-προσφορά του Ελευθέρου Τύπου στους απανταχού του κόσμου αναγνώστες του (120.000 αντίτυπα). Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάζει για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιστοριογραφικά χρονικά τις προσωπογραφίες των 85 Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, γεγονός που το καθιστά, από αυτήν την άποψη, μοναδικό όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Πρόκειται για το έργο ζωής του κυρίου Ηλία Γ. Λάσκαρη, το οποίο το «πάλευε» 8 χρόνια (από το 1988 έως το 1995).

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ» (Τόμος Α΄, Πέραμα 1999, Εκδόσεις Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος)

«ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ», Πέραμα 2002, Εκδόσεις Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος

«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ», Πέραμα 2005, Εκδόσεις Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος

Η) «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ». ΠΟΙΗΣΗ, ΠΕΝΤΕ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ:

«ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ»,

“ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΑ»,

«ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ»,

«ΣΑΤΙΡΙΚΑ»,

«ΣΤΙΧΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», Πέραμα-Κερατσίνι-Πειραιάς, Εκδόσεις Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος.

Διαβάστηκε 2227 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λαγάκου Νέλλη Λιαρούτσος Μιχάλης »

.:: πρόσφατα νέα ::.