.:: δελτία τύπου ::.

Κόκλα Iωάννα

H Iωάννα Κόκλα γεννήθηκε στhν Λευκάδα και κατοικεί  στην Ελευσίνα.

  Είναι παντρεμένη με τον ελευσίνιο Αναστάσιο Στάμου και μητέρα δύο παιδιών, της Αδαμαντίας και του Δημήτρη-Μαυρίκιου. Είναι απόφοιτος Κοινωνική Λειτουργός, Εργοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικός.

Ποιήματα και άρθρα της δημοσιεύονται ανελλιπώς από το 1980 έως και σήμερα, σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Έχει εκδώσει πέντε ατομικές ποιητικές συλλογές: «Ανασασμός» (1983), εκδ. «Το Ελληνικό βιβλίο», «Διαστολή στό σήμερα» (1987), εκδ. «Το Ελληνικό βιβλίο», «Πανάρχαιο κοχύλι» (1993), εκδ. «Πάραλος», «Η κοινωνός ουσία  του χρόνου» (2009), εκδ. «Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών-Δάειρα» και «Το εν Ελευσίνι φως» (2009), εκδ. «Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών-Δάειρα».

Συμμετέχει σε μια ομαδική ποιητική συλλογή, με τίτλο «23 νέοι Ποιητές» (1983), και σε Ανθολογίες της Αθήνας και της Επαρχίας. 

Το 1998, υπό την αιγίδα της «Αισχυλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελευσίνας», εξέδωσε την ιστορική μελέτη – έρευνα, με τίτλο «Ελευσίς – Θριάσιον, ονοματολογία – ετυμολογία». 

Κατά τα έτη 1997, 1999, 2002, 2011 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 7ο , 8ο , 9ο και 10ο αντίστοιχα «Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας των Δήμων Αττικής», με θέματα σχετικά με την ιστορική πορεία της Ελευσίνος.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης και ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από την μουσικό κ. Μ. Στούπη.  Έχει βραβευτεί κατά καιρούς από φορείς και λογοτεχνικά σωματεία. 

  • Το 1982 βραβεύτηκε σε διαγωνισμό Ποίησης του «8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή». 
  • Το 1994 βραβεύτηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για  την αντιπολεμική της συλλογή «Διαστολή στο σήμερα». 
  • Το 1997 σε διαγωνισμό παραδοσιακής ποίησης, έλαβε το 2ο βραβείο από το «Πνευματικό Πρακτορείο Γιοχάνεσμπουργκ». 
  • Το 1999 έτυχε τιμητικής διάκρισης στους «13ους Ποιητικούς Αγώνες Δελφών», από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών».
  • Το 2007 απέσπασε το «Βραβείο Σαπφούς», για την συμμετοχή της σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της «Αμφικτυονίας  Ελληνισμού», με θέμα «Ειρήνη Πανανθρώπινο Αγαθό».
  • Tο 2008, έλαβε το 3ο βραβείο σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα «ΠεριβάλλονΦύση-Άνθρωπος», από  το «τμήμα Γραμμάτων της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος», το «Κέντρο Πολιτισμού και βιβλίου Ν. Α. Ευρώπης» και τον «Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδος».
  • Και το  έτος 2009, έλαβε το βραβείο της αμφικτύονος  Κορίννης, σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα: «Αμφικτυονίες -Ολυμπιακή Ιδέα, δύο διαχρονικοί πανάρχαιοι θεσμοί», από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Εταιρείας Ιστορικών Συγγραφέων», της «Αμφικτυονίας  Ελληνισμού» και  ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών Δάειρα», όπου κατά καιρούς έχει διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος κα γενική Γραμματέας.

Διαβάστηκε 1939 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τατάκη-Ιωσηφίδου Ζωή Κακολύρης Ιωάννης »

.:: πρόσφατα νέα ::.