.:: δελτία τύπου ::.

Γιαννούδη-Αυγερινού Βίβιαν

Βιογραφικό Σημείωμα της Ποιήτριας – Δοκιμιογράφου –Συγγραφέας – Κριτικού- Ερευνήτριας

 Βίβιαν Γιαννούδη – Αυγερινού  

Επίτιμης Προέδρου της Π.Ε.Λ. , πρώην Προέδρου Πειθαρχικού

Συμβουλίου Ε.Ε.Λ., πρώην Ταμίας και νυν μέλους του Δ.Σ.

της Ε.Ε.Λ.

   Η Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού Γεννήθηκε στο Γαράζο - Ρεθύμνης Κρήτης.

Εκεί τέλειωσε τη Μέση Εκπαίδευση ενώ διδάχτηκε και ασχολήθηκε συγχρόνως με το Χορό και το Θέατρο.

    Στην Αθήνα σπούδασε  Δημ. Σχέσεις και  πήρε  μαθήματα  Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας, Διακόσμησης  και αργότερα μελέτησε εικαστικές τέχνες και συντήρηση έργων τέχνης, κοντά στον άντρα της διακεκριμένο Ζωγράφο, Θέμο Αυγερινό. Ειδικεύτηκε και μελέτησε επίσης  Κριτική ανάλυση  Λογοτεχνικών και Εικαστικών έργων τέχνης.

     Εργάσθηκε στο Δημόσιο είκοσι πέντε χρόνια, με επιμόρφωση στις σχολές της υπηρεσίας της, στις οποίες  δίδαξε στη συνέχεια κατά καιρούς.

     Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια, γράφοντας και δημοσιεύοντας σ' όλα τα είδη του λόγου. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές με τίτλους «Μούχρωμα» 1970, «Ανακύκληση» 1976, «Ανεπιστρεπτί» 1983, «Ρωγμές» 1989, «Αχλύς» 1993, «Σύμβολα στην Ηχώ του Χρόνου» 1995, «Εκείνη τη Νύχτα» 1996, «Μνήμες και Αλήθειες» 1998, «Πυλαρινές Ρίμνες» 1999, «Ερανίσματα» το 2003, μία νουβέλα με τίτλο «Το Πανηγύρι της Πορείας» 1965, ένα λαογραφικό διήγημα με τίτλο «Το Γαράζο, Ήθη και  Έθιμα-Θρύλοι και Παραδόσεις» 1991, τρία δοκιμιακά έργα με τίτλους «Χαραματιές» 1997, «Ιχνηλασίες» 2000, «Προσεγγίσεις» 2001.  

      Ένα περίτεχνο Λεύκωμα με εικαστική συνεργασία του άντρα της, Ιστορικό-Οδοιπορικό-Θρησκευτικό  και με τίτλο « Η Μονή Θεμάτων» το 2003, ένα επίσης ερευνητικό – ιστορικό με τίτλο «Η Τραγωδία των Ιονίων Νήσων»  το 2004, στα Γαλλικά  και Ελληνικά,  καθώς και το σπάνιο συλλεκτικό Λεύκωμα με θέμα και τίτλο « Β΄ Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 1906» το 2004. Τέλος το φιλοσοφικό, ερευνητικό  ανάτυπο από  τα πρακτικά του Επιστημονικού  Συνεδρίου «Η Πύλαρος στο Διάβα του Χρόνου» με περιεχόμενο και τίτλο «Ο Πολιτισμός – Ταυτότητα και Διαβατήριο Κάθε Λαού στη Συμπαντική Αιωνιότητα. Τ’ Αποτυπώματά του στο Χωροχρόνο της ‘Υπαρξης της Πυλάρου» το 2007.

     Παράλληλα έχουν δημοσιευτεί δύο βραβευμένα διηγήματά της με τίτλους «Η Ζωή του» και «Ουτοπία», καθώς και δύο Οδοιπορικά και μια Νουβέλα σε λογοτεχνικά έντυπα αλλά και αναρίθμητες φιλοσοφικές  θέσεις της για διάφορα θέματα.

     Έχει προλογίσει πάμπολλα έργα Λογοτεχνών, και έχει επιμεληθεί, προλογίσει και παρουσιάσει τα σημαντικά, Λαογραφικά-Βιογραφικά που φέρουν εξώφυλλα και εικονογράφηση του Θέμου Αυγερινού και έχουν τους τίτλους «Στο Λυκόφως Μιας Όασης» του Γεωργίου Νικηφόρου το 2004 και «Ο Γιγαντένιος  Άνθρωπος» του  Αντώνη Κακατσάκη το 2007.

     Συνεργάζεται με  γνωστά λογοτεχνικά έντυπα και Ημερήσιες εφημερίδες δημοσιεύοντας κριτικά σημειώματα, εικαστικών και λογοτεχνικών  έργων, Διηγήματα, Ποιήματα, Χρονογραφήματα, Πρόζα, Οδοιπορικά, Χρονικά Εκδηλώσεων κλπ. (Νέα Σκέψη, Νουμάς, Αιολικά Γράμματα, Αντι-Παραθέσεις, Περίγραμμα, Μοριάς, Πνευματική Ζωή, Περιοδικό Κρήτη, Ελεύθερος, Νέα Κεφαλονιάς, Λόγος, κ.λ.π.).

    Ανάτυπα βιβλίων της και αναφορές σ’ αυτά και την ίδια υπάρχουν στα:

  • «ΣΤΑΘΗΣ ΗΛ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» Εργοβιογραφικό Δοκίμιο, έκδοση 1999, του Κυριάκου Βαλαβάνη
  • «Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ» Εκδόσεις Δωδώνη 2000, της Χρυσούλας Τσικριτζή-Κατσιανάκη
  • «ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΜΙΑΣ ΟΑΣΗΣ» Έκδοση Πολιτιστικού Συλόγου ΤΑΛΩΣ 2004, του Γιώργου Εμ. Νικηφόρου
  • «ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ 1853-1953» έκδοση 2005, του Σπύρου Αντωνάτου
  • «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» Δ΄ Τόμος 2007 (πολλά αποσπάσματα από βιβλία της που αφορούν την Κεφαλονιά και σχετικά ποιήματά της), έκδοση Πολιτιστικής Συνεργασίας 2007
  • «ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η ΠΥΛΑΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» Σεπτέμβριος 2005, έκδοση Δήμου Πυλαρέων 2007
  • «10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ»  του Κώστα Καρούσου, εδόσεις ΔΡΟΜΩΝ 2013
  • «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ…» εκδόσεις Εχέδωρος 2013.

     Έχει ανθολογηθεί στην «Ετήσια Ανθολογία  των Εκατό» του Δαυλού, πολλές φορές,  «στην Ανθολογία Συγχρόνων Ελλήνων Λογοτεχνών» από το 1988, στην «Ανθολογία Γυναικείας Ποίησης» εκδόσεις Δρυμός το 1989, στην «Ανθολογία  Σύγχρονες Ελληνίδες Ποιήτριες» εκδόσεις ΦΑΙΑΚΕΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ το 1992, στην «Ανθολογία «ΤΑ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΑ» επιμέλεια Κ. Γκούνα-Δ.Λαζογιώργου-Ελληνικού το 1993 στο «ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ» εκδόσεις Δρυμός από το 1986 έως που σταμάτησε να κυκλοφορεί, στην «Ερωτική Ανθολογία» Επιμέλειας Θ. Τρουπή το 1995, στην Ινδική Ανθολογία (στα Αγγλικά) Επιμέλειας Δανάης Παπαστράτου – BALDEVMIRZA και MUKUNDR. DAVE το 1995, στην Ανθολογία «Λογοτέχνες του Καιρού μας» επιμέλειας  Μιχ. Σταφυλά, στο «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1996» επιμέλειας  Γιάννη Κορίδη, στην Ανθολογία Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων, στην Ανθολογία «Νεοελληνική Ποίηση» έκδοσης  Πολιτιστικής Συνεργασίας, στην «Ανθολογία μελών της  Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.»  Στην Ανθολογία «Απ’ τον Ανθώνα της Τρίτης της Π.Ε.Λ.» έκδοσης Αγγελικής Πανωφοροπούλου, στην Ανθολογία των μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» 2013 κ.λ.π.

    Η Ζωή και το έργο της βιβλιογραφήθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο στον  τόμο Ελληνικής Βιβλιογραφίας ΧΧΧΙ Αριθ. 213 το 1970, από το INTERNATIONALBIOGRAPHICALCENTREOFCAMBRIDGE και το ABIAMERICANBIOGRAPHICALINSTITUTE σε πολλούς τόμους και την τίμησαν με αντίστοιχα διπλώματα για τις Διακεκριμένες Υπηρεσίες της στα Γράμματα.

Στην Διαρκή Ιστορία της Λογοτεχνίας  (τόμοι 8ος, 9ος, 10ος, 11ος, 12ος, 13ος, 14ο κ.λ.π) στον 30ο τόμο «Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» του εκδοτικού Οργανισμού INTERNATIONALTIME σε συνεργασία  με τον εκδοτικό Οργανισμό «ELDIN» στα Γερμανικά και Αγγλικά, στην Πνευματική Ζωή του Μ. Σταφυλά, στον τόμο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» έκδοση Κρητικής Εστίας, στην Εικοσάτομη Εγκυκλοπαίδεια της ΚΡΗΤΗΣ (τόμος Προσωπικοτήτων) στην Εγκυκλοπαίδεια του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ,  στα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Πύλαρος στο Διάβα του Χρόνου» , στο Λαογραφικό έργο του Γεωργίου Νικηφόρου  «Στο Λυκόφως  μιας Όασης» κ.λ.π. Στο Περιοδικό «ΚΡΗΤΗ» αρ. τευχ, 202, τον 7ο  του 1993,  Στο αφιερωματικό βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου με τίτλο «Δύο Ποιήτριες του καιρού μας « Βίβιαν Γιαννούδη – Αυγερινού» και «Δανάη Παπαστράτου» 2002, στα αφιερωματικά τεύχη του περιοδικού «ΜΟΡΙΑΣ» τ.69 και 70  το 2004, έκδοσης Θ. Τρουπή. κ.λ.π.

     Έλαβε μέχρι σήμερα δεκάδες βραβεία σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς  εντός και εκτός  Ελλάδας  για ποίηση και διηγήματα και τιμήθηκε πάνω από  είκοσι φορές με Διπλώματα και Μετάλλια από Δήμους, Πολιτιστικούς φορείς και Λογοτεχνικές Ενώσεις, για την  συμβολή της  στον Πολιτισμό και τα Γράμματα του τόπου μας, όπως από το Πνευματικό Πρακτορείο ΓΙΟΧΑΝΕΣΠΟΥΡΓΚ, από την Πολιτιστική Επιτροπή  «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ» 1992,  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΤΑΛΩΣ (Γαράζου Κρήτης) 1992, από το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου  Σαλαμίνας το 11ο του 1992, από το  «ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ»   το 2ο του 1995, από την Πνευματική Ολυμπιάδα Δήμου Καλλιθέας 1996, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών 1997 από το GREEK-AMERICANLIBRARYASSOCIATION, 20 Οκτ. 1999, από το Κέντρο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης Κωστή Παλαμά – Σύδνεϋ Αυστραλίας 13-12-2000, από το Δήμο Πυλάρου  τον Αύγουστο του 1999, από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας  και Πολιτισμού το Μάρτιο του 2001, από το Σύλλογο  εκδοτών Βιβλιοπωλών, από  την Ολυμπιάδα Πνεύματος 2004 στις 28/12/2000, από την Πανελλήνια Εταιρεία Λόγου και Τέχνης 2/2/98, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (δύο φορές), από την Πολιτιστική Συνεργασία  το  1999, από  τον Όμιλο Επιστημόνων Βορείων Προαστίων  1999, από την Ολυμπιάδα Πνεύματος 2004 τον Ιούνιο 2001, από την AKADEMIEDERGRIECHISCHENSPRACHEUNDKULTUR το 2002, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το Μάρτιο του 2002,  από την ACADEMIAFERDINANDEA με πρώτο βραβείο για την προσφορά της στα γράμματα , από το Δήμο Σάμης Κεφαλληνίας Καλοκαίρι  2004, κ.λ.π.

Διοργανώνει και παρουσιάζει, εικαστικές και πνευματικές  εκδηλώσεις καθώς και δοκιμιακές αναφορές στο έργο πολλών δημιουργών. Έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση, Βιβλιοθηκών και Λαογραφικών Μουσείων στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κρήτη και στην Κεφαλονιά.

     Υπήρξε μέλος  της Οργανωτικής επιτροπής Συμποσίων ποίησης που οργάνωναν τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά του τόπου και πάμπολλες φορές μέλος και πρόεδρος  Επιτροπών Κρίσης Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών διαφόρων διοργανωτών, αλλά κυρίως  του Πανελλήνιου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που στήριξε και πρόβαλε από την θεσμοθέτησή του.

     Έχει χρηματίσει Έφορος του Συλλόγου ΣΤΕΛΛΑ, έφορος του Συλλόγου ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ, έφορος του Πνευματικού Πρακτορείου «ΝΟΥΜΑΣ» στην Αθήνα, Έφορος, Ταμίας  και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας  Ένωσης Λογοτεχνών από το 1993 έως  το Δεκέμβριο του 1999. Το 1999 έως το 2001 Πρόεδρος της και από το 2002 επίτιμη Πρόεδρος. Στη συνέχεια υπήρξε   Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, από το 2014 έως το 2016. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι το Φεβρουάριο του 2017  Ταμίας  και  τώρα μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ.      

     Είναι επίσης μέλλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, της Εταιρίας Πνευματικού Προβληματισμού και Μελέτης,  του Συλλόγου Βετεράνων, του  πολιτιστικού Συλλόγου ΤΑΛΩΣ , του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυλαρέων, της Αδελφότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης Πειραιά, Της Κρητικής Εστίας και πολλών άλλων πολιτιστικών τοπικών συλλόγων.

     Τιμητικές Βραδιές για την ζωή και το έργο της έχουν κάνει σπουδαίου άνθρωποι των Γραμμάτων μας, σε πολύ ξεχωριστούς χώρους, με πρόσφατες , την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών  το 2015 και την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το 2016.

     Είναι Μητέρα δύο Παιδιών του Φυσικού – Προγραμματιστή-Μηχανικού  Η.Υ. Χριστόφορου και της Επιτελούς, απόφοιτης Αγγλικής Λογοτεχνίας, Μ.Μ.Ε. και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Χρυσάνθης και σύζυγος του αείμνηστου εικαστικού καλλιτέχνη Θέμου Αυγερινού, με τον οποίο συνεργάζονταν συχνά για έκδοση Λευκωμάτων, ημερολογίων, προγραμμάτων κ.λ.π. στα οποία πάντρευαν  με επιτυχία την ζωγραφική με το λόγο. 

Δουλειά της και η ίδια παρουσιάζονται συχνά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο τον ημερήσιο τύπο, τα λογοτεχνικά έντυπα  και σε τιμητικές βραδιές.

     Πολλά ανέκδοτα έργα της περιμένουν να δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ αυτή  κρατιέται γερά  από τρία ζευγάρια χεράκια, λιλιπούτειων εγγονών: του Θέμου, του Βασίλη, και του Θανάση, που την στηρίζουν, την εμπνέουν και την καθοδηγούν ελπιδοφόρα.

    

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2373 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τσώλης Κ. Γιάννης Σπηλιώτης Γεώργιος »

.:: πρόσφατα νέα ::.