.:: δελτία τύπου ::.

Βραχοπούλου Λίζα

Η Λίζα Βραχοπούλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει φιλολογία και θέατρο. Παίζει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και στο ελεύθερο θέατρο. Στο Παρίσι παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου στη σχολή René Simon. Συνεχίζει τις σπουδές της στη Σορβόννη (Lettresmodernes) και παίρνει πτυχίο συγχρόνως από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μεταφράζει έργα γαλλικά που παίζονται στην Ελλάδα. Στη συνέχεια βρίσκεται στο Λονδίνο, διδάσκει Ελληνικά και Γαλλικά στο Berlitz, StGiles, Linguarama. Εκδίδει τα Νέα Ελληνικά για ξενόγλωσσους. Ασχολείται ακόμη με τη δημοσιογραφία.

Ανήσυχο πνεύμα ταξιδεύει παντού. Ευρώπη, Αφρική, Ινδία. Στη Νιγηρία εργάζεται καθηγήτρια στο QueensCollege. Χρησιμοποιώντας Αφρικάνικους θρύλους δίνει παραστάσεις μαριονέτας. Γράφει θεατρικά έργα και η ίδια κάνει τις χορογραφίες. Επιστρέφει και διορίζεται καθηγήτρια.

Γράφει και παρουσιάζει την «Ονειροχώρα» σε πρωινές εκπομπές από το Πρώτο Πρόγραμμα. Συνεχίζει με παραστάσεις μαριονέτας «Γύρω γύρω όλοι στη μέση η ειρήνη» και «Το μαγικό βιβλίο της γνώσης». Συγχρόνως ασχολείται με τη Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αποσπάται ως καθηγήτρια στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου στο Αβερώφειο, και κατόπιν στο Κάιρο, στην Αμπέτειο Σχολή. Στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού διδάσκει ελληνικά και αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Δίνει παραστάσεις μαριονέτας στα γηροκομεία Αλεξάνδρειας και Καΐρου, ακόμα αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα ΦΩΣ της Ελληνικής Κοινότητας. Στενή συνεργάτρια του Κωστή Μοσκώφ, ανεβάζει στα ελληνικά την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» Όπερα Καΐρου – ConferenceHall, Αλεξάνδρειας.

Πλούσια η δράση της στο χώρο του πολιτισμού με θεατρικές παραστάσεις που η ίδια γράφει, σκηνοθετεί και ανεβάζει στα Δημόσια Σχολεία (ακόμα έκθεση φωτογραφίας «Τα παιδιά της γης», εκδηλώσεις για την ειρήνη, παραστάσεις μαριονέτας). Συνεχίζει με παραστάσεις μαριονέτας στο Παιδικό Χωριό SOS, στην Κιβωτό, στο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών και στο Γηροκομείο Αθηνών.

Παίρνει μέρος σε κοινωνικούς αγώνες και με την ΟΛΜΕ. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Διαβάστηκε 1233 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοντοβουνήσιος Xρίστος Πόγκας Δήμος »

.:: πρόσφατα νέα ::.