.:: δελτία τύπου ::.

Βαϊτση-Βάκρου Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Βαϊτση-Βάκρου, γεννήθηκε στη Μαγουλίτσα της Καρδίτσας. Στο δημοτικό σχολείο του χωριού της έμαθε τα πρώτα γράμματα.

 Στην Αθήνα, όπου πήγε, περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Εργάστηκε, για σύντομο διάστημα, στον ιδιωτικό τομέα. Σε ηλικία 19 χρονών κάνει επίσημα την εμφάνισή της στα Γράμματα δημοσιεύοντας ποιήματά της -που από μαθήτρια του δημοτικού άρχισε να γράφει- σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ορθοφωνίας και απαγγελίας. Έχει εκδώσει ως τώρα, οχτώ ποιητικές συλλογές και μία μελέτη.

Ασχολήθηκε και με το διήγημα, κι ένα από αυτά, βραβεύτηκε σε Διεθνή διαγωνισμό λογοτεχνίας, στη Νότιο Αφρική. Έλαβε, επίσης, μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης όπου διακρίθηκε ή και βραβεύτηκε, πάνω από είκοσι φορές. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Πολωνικά και Σέρβικα. Μέρος του έργου της, περιλαμβάνεται σε Ελληνικές και ξένες ανθολογίες ποίησης. Το Σεπτέμβρη του ΄94, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, στην πόλη Λιούμπλιν της Πολωνίας, ύστερα από πρόσκληση του εκεί Έλληνα καθηγητή της λογοτεχνίας, στο πανεπιστήμιο του Πόζναν, κ. Νίκου Χατζηνικολάου.

Με το έργο της ασχολήθηκαν γνωστοί άνθρωποι των Γραμμάτων μας. Παρουσιάσεις των βιβλίων της έγιναν από διάφορους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και ομιλίες κατά καιρούς, σε πνευματικούς χώρους της Αθήνας, από γνωστούς των Γραμμάτων μας, ανθρώπους. Η ίδια, συχνά απαγγέλλει λογοτεχνικά κείμενα, ποίηση κυρίως, σε διαλέξεις που γίνονται κι έχει πολλές φορές παρουσιάσει και συντονίσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για την προσφορά της στην ποίηση, έχει τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο, με κύπελλο αναμνηστικό και διπλώματα τιμητικά, από διάφορα λογοτεχνικά σωματεία και τοπικούς συλλόγους. Ταξίδεψε και περιηγήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και σε πόλεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. λογοτεχνικών σωματείων.

Έγραψε και εξέδωσε τα εξής βιβλία:

 

«Καρτερώντας της Ανάσταση» ποίηση, 1981 εκδ. Α. Ζουμαδάκης κ Σία

«Διαμαρτυρόμενοι Καιροί» ποίηση, 1984 εκδ. Παρασκευοπούλου

«Η φυσιολατρεία στην ποίηση του Ν. Στασινόπουλου» μελέτη, 1984

«Οκτώ φωνές» ποίηση, ομαδική έκδοση, 1986 εκδ. Παρασκευόπουλου

«Ηλιοτρόπια στο Χειμώνα» ποίηση, 1986 εκδ. Παρασκευόπουλου

«Υπάρχεις ποίηση μου» ποίηση, 1989 εκδ. Μαυρίδης

«Απολογία στον Ήλιο» ποίηση, 1992 εκδ. Προμηθεύς

«Πορεία στην ομίχλη» ποίηση, 1996 εκδ. Μαυρίδης

«Ταξίδι χωρίς όνομα» ποίηση, 2010 εκδ. Χάρη Πατσή

Η δύναμη της αγάπης» βραβευμένο διήγημα (ανέκδοτο).

 

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει ανέκδοτη εργασία.

Διαβάστηκε 2237 φορές

.:: πρόσφατα νέα ::.