.:: δελτία τύπου ::.

Αλεξανδράκη Ηρώ-Χρυσάνθη

Η Hρώ-Χρυσάνθη Αλεξανδράκη, κόρη του Λευκαδίτη, (Αγιοπετρίτη) ποιητή, λογοτέχνη, κριτικού Τάσου Α. Σίδερη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κι εργάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Από μικρή ασχολήθηκε με λογοτεχνία, ποίηση, ζωγραφική και κολάζ, έχει φιλοτεχνήσει την εικονογράφηση ποιητικών συλλογών και παιδικών βιβλίων και μελοποιήσει αρκετά ποιήματά της.

Συνεργάζεται μ’ εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της περιφέρειας κι έχει επανειλημμένα ανθολογηθεί, διακριθεί και βραβευθεί για ποίηση, διήγημα, άρθρα, δοκίμια και εικαστικά σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς από την Accademia Vesuviana στη Νάπολη (2006, 2007, 2011, 2012), την Accademia Nazionale d’ Arte e Cultura, στο San Cipriano d’ Aversa (2007), την Griechischer Kunst und Literatur Verein στο Μόναχο (2007, 2008) το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» και το «Καφενείο των Ιδεών».

Στις 17.12.2002, στο Θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής «Jeanne d’ Arc» στον Πειραιά, έγινε παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματός της «ΟΛΥΜΠΙΑ 388 π.Χ.» από τον Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά Γιάννη Χατζημανωλάκη και την Φιλόλογο κι Επίτιμη Σχολική Σύμβουλο Ελένη Τεγοπούλου

Τον Δεκέμβριο του 2006, το έργο της παρουσιάσθηκε στη Φιλολογική Αίθουσα «Παρνασσός» στο 10ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο Ποίησης, ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί αφιλοκερδώς απ’ τον Διευθυντή του Λευκαδίου Ωδείου Νικο Θάνο (Μορίνα), ενώ παιδική ποίησή της διδάχθηκε σε έξι Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια του Μονάχου απ’ την ποιήτρια, ζωγράφο κι εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» Παναγιώτα Ζαλώνη, την εβδομάδα Ελληνικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας (2006).

Τον Απρίλη του 2009 από το λογοτεχνικό σύλλογο «PEGASI» Αλβανίας, έγινε παρουσίαση ποιητικών της συλλογών σε Πρεμετή και Αργυρόκαστρο, σε Διεθνές Λογοτεχνικό Συμπόσιο και το 2010 και 2011 παρουσιάστηκαν σε Αργυρόκαστρο, Αυλώνα και Τίρανα ποιητικές της συλλογές, που έχουν μεταφρασθεί στ’ Αλβανικά, Αγγλικά και Ιταλικά κι έχουν εκδοθεί σε μια τρίγλωσση έκδοση απ’ τον γνωστό Αλβανικό Οίκο Μαrin Barleti στα Τίρανα.

Στις 18-21 Ιουνίου 2011, στη Δημόσια Βιβλιοθηκη Αυλώνας τιμήθηκε με το Δίπλωμα Ali Aslani απ’ τον Bardosh Gaçe, Καθηγητή Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αυλώνας και Αλβανούς εκδότες, ποιητές και συγραφείς, για τη συμβολή της στη σύσφιξη σχέσεων με τον πνευματικό κόσμο της Αλβανίας, τη μετάφραση ποιητικών της συλλογών στ’ αλβανικά και έκδοσή τους από διακεκριμένους αλβανικούς εκδοτικούς οίκους.

Ακόμη ποιήματά της έχουν μεταφρασθεί στα Ιταλικά απ’ τη φιλόλογο στη Νάπολη Κατερίνα Βουκάκη και στ’ Αλβανικά, πλην των ως άνω και από τον εξαίρετο ποιητή-μεταφραστή Iliaz Bobaj, που τα
περιέλαβε σε Ανθολογία με τίτλο Poezitë e fqinjëve të jugut Antologji (2010).

Η παιδική ποιητική της συλογή «Παράθυρο για όνειρα» μεταφράστηκε στ’ αλβανικά απ’ τον γνωστό Αλβανό ποιητήμεταφραστή Αndrea Petromilo, κάτοικο Αθήνας, κι εκδόθηκε στα Τίρανα το 2011 απ’ τον eκδοτικό oίκο EMAL.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, είναι μέλος της Accademia Vesuviana στη Νάπολη, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Φιλολογικού Συλλόγου «PEGASI» στο Αργυρόκαστρο, του Συλλόγου Ιστορικών Συγγραφέων, πολιτιστικών και φιλανθρωπικών σωματείων και εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Έργα της ιδίας:
α) Ολυμπία 388 π.Χ., ιστορικό μυθιστόρημα, (Αθήνα 2002).

β) Επί Πτερύγων Ανέμων, Ποιητική Συλλογή 45 ποιημάτων, (Αθήνα 2003).

γ) Στ’ αχνάρια απ’ τα σανδάλια του Ιησού, οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους, (Αθήνα 2005).

δ) Πορείες και Σταθμοί, Ποιητική Συλλογή 50 Ποιημάτων, (Αθήνα 2007).

ε) Αναζητώντας, Ποιητική Συλλογή 51 ποιημάτων (Αθήνα 2008).

στ) Puthëruar nga Yjet e Shenjtë Kissed by the Heavenly Stars Bacciato dalle stelle divine, (Τίρανα 2009). Περίληψη των τριών ως άνω ποιητικών συλλογών (Επί Πτερύγων Ανέμων, Πορείες και σταθμοί, Αναζητώντας) και μετάφρασή τους στ’ αλβανικά, αγγλικά και ιταλικά.

ζ) Παράθυρο για όνειρα, Ποιητική Συλλογή 52 ποιημάτων για παιδιά, εικονογραφημένη απ’ την ίδια (Αθήνα 2010).

η) Πινελιές φωτοσκίασης, Συλλογή από 221 Χάι-Κου, (Αθήνα 2010). θ) Άφωνες κραυγές, Συλλογή από 300 Χάι-Κου, (Αθήνα 2011).

ι) Shëtitje nëpër ëndrra, Mετάφραση στ’ αλβανικά της παιδικής ποιητικής συλλογής «Παράθυρο για όνειρα» (Τίρανα 2011).

ια) Στ’ αχνάρια απ’ τα σανδάλια του Ιησού, -Β΄ έκδοση- (Αθήνα 2012). ιβ) Λογοτεχνικά αποτυπώματα, 38 κριτικά δοκίμια (Αθήνα 2012).

 

Διαβάστηκε 2494 φορές

.:: πρόσφατα νέα ::.