.:: δελτία τύπου ::.

Αλεξάνδρου Δάφνη (Σχιζά Πωλλέτα)

Η Δάφνη Αλεξάνδρου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την εποχή της παρακµής του ξένου στοιχείου.

Εκεί πέρασε τα παιδικά και πρώτα εφηβικά της χρόνια. Ο χαρακτήρας της ταυτίστηκε απόλυτα µε την κοσµοπολίτισσα Αλεξάνδρεια. Εκείνη την έµαθε ν' αγαπάει την πεζογραφία, την ποίηση, το χορό, τη µουσική, την Τέχνη, την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, τις ξένες γλώσσες, τα ταξίδια. Εκπαιδεύτηκε από παιδί σ' όλους αυτούς τους τοµείς κι άνοιξαν οι ορίζοντές της.

Στην Ελλάδα εργάστηκε ως αεροσυνοδός κι αργότερα σ' όλους τους κλάδους διαφόρων αεροπορικών εταιρειών. Συγχρόνως ταξίδευε ασταµάτητα µε σκοπό να γνωρίσει τον κόσµο και να µελετήσει άλλους πολιτισµούς.

Κάποια στιγµή αποφάσισε να σπουδάσει ισπανική φιλολογία κι έκανε την Ισπανία τρίτη της πατρίδα, Στην Βαρκελώνη- το κέντρο των γραµµάτων- γνωρίστηκε µε συγγραφείς και ποιητές και δηµιούργησε πολλές φιλίες στους λογοτεχνικούς κύκλους της πόλης.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα µετέφρασε γνωστούς 'Ελληνες ποιητές για ισπανικά και ελληνικά περιοδικά αντιστοίχως. Συγχρόνως έγραφε το πρώτο της βιβλίο το «Αντίο Αλεξάνδρεια. Είχε ξυπνήσει µέσα της η νοσταλγία για την πόλη της και η ανάγκη να την εκφράσει. Το «Αντίο Αλεξάνδρεια» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1994 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Επανεκδόθηκε για πέµπτη φορά το 2001 από τις εκδόσεις Κέδρος και στην Ισπανία στα ισπανικά οπό τον εκδοτικό οίκο Dcstino µε τον ίδιο τίτλο. Ακολούθησε το 1996 το «Μάρσα Ματρούχ» κι άλλες παράξενες ιστορίες µια συλλογή διηγηµάτων από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το 2001 το «Θιβέτ η πύλη της γης» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Τώρα γράψει ένα µυθιστόρηµα µε θέµα την ατµόσφαιρα και τη νεολαία της δεκαετίας του 60.

Έργα της:

• ΑΝΤΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1994.

• ADIOS ALEXANDRIA Μετάφραση σε ισπανικά από εκδόσεις Destino, 1998.

Επανέκδοση Εκδόσεις Κέδρος 2001

• ΜΑΡΣΑ ΜΑΤΡΟΥΧ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Καστανιώτης,1996.

• ΘΙΒΕΤ : Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΓΗΣ Εκδόσεις Κέδρος 2001

Διαβάστηκε 1803 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αδάμ Μελίτα Βαϊτση-Βάκρου Αλεξάνδρα »

.:: πρόσφατα νέα ::.