.:: δελτία τύπου ::.

Φρονιμάδη-Ματάτση Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση , γεννήθηκε στη Στιμάγκα Κορινθίας το 1955 , σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία και εργάστηκε για 26 χρόνια στο δημόσιο , από όπου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Ματάτση από το Πέτα Άρτας και μητέρα 3 παιδιών.

Εδώ και πάνω από 30 χρόνια ασχολείται ενεργά με την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και ιδιαίτερα με τον αγώνα για ισοτιμία των δύο φύλων και την πολιτιστική αναβάθμιση της ελληνικής επαρχίας. Πάνω από μία δεκαετία διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορίνθου, τον οποίο και εκπροσώπησε κατά διαστήματα στο Δ.Σ. της Ο.Γ.Ε. και στη Ν.Ε.Ι. Κορινθίας.

Μαθήτρια ακόμα στο Γυμνάσιο του Κιάτου ανθολογήθηκε στην πανελλήνια μαθητική ανθολογία Κοκκίνη, ενώ στη συνέχεια, ως μαθήτρια του εξατάξιου Γυμνασίου Ν. Ηρακλείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1973, βραβευθείσα στον Λογοτεχνικό μαθητικό διαγωνισμό του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών με «Α’ Διάκριση Ποιήσεως», έκανε τα πρώτα της ουσιαστικά βήματα στον κόσμο της Λογοτεχνίας και της ποίησης.

Η ποιήτρια Λιλή Ιακωβίδη ήταν αυτή που τη στήριξε δημοσιεύοντας ποιήματά της στο περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ» του πατέρα Πυρουνάκη (1970-71).Σταθμό, όμως, στην πορεία της αποτέλεσε ο ποιητής Νίκος Μπλέτας-Δούκαρης, αφού με τη δική του επιμονή, πείστηκε να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών (από το 1994) και σήμερα αντιπρόεδρός της.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος του Σωματείου λόγου και τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» (1991) καθώς και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κορίνθιων Συγγραφέων (2010). Είναι, επίσης, μέλος της Ε.Λ.Σ.Η (Εταιρίας Λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου).

Πρόσφατα ανακηρύχθηκε Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Ρήγας Φεραίος» της Ρουμανίας με πρόεδρό του τον πανεπιστημιακό καθηγητή- ποιητή Ανδρέα Ράδο.

Υπήρξε εμπνεύστρια και παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ», την οποία εξέπεμπε ο Κορινθιακός σταθμός «ΡΑΔΙΟ ΑΚΤΙΝΑ», με τουλάχιστον 40 εκπομπές στο ενεργητικό της (1989-1991).

Υπήρξε, επίσης, εμπνεύστρια και πρωτεργάτης της έκδοσης της εφημερίδας «τα Ηπειρωτικά Νέα», οργάνου του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος», μέλους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.), που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1981 έως σήμερα.

Αρθρογράφησε στην Κορινθιακή Εφημερίδα και μετέπειτα περιοδικό «ΔΡΟΜΟΣ», στο περιοδικό της ΟΓΕ «Σύγχρονη Γυναίκα», στην «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ» του Μ. Σταφυλά, συνεργάστηκε με το μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό «Ηπειρωτικά γράμματα», ενώ συνεχίζει να αρθρογραφεί στον τοπικό Κορινθιακό τύπο.

Ανθολογήθηκε στην παγκόσμια ανθολογία ποιητών της U.P.L.I.(2011), στην ανθολογία «Τwinned Worlds» της Ελληνικής Λέσχης φίλων Τέχνης-Γραμμάτων και Επιστημών της ΟΥΝΕΣΚΟ (2011), στις Ελληνοїταλικές του Κ. Βαλέτα (Μεταπολεμικοί Έλληνες ποιητές), του Ν. Μπλέτα-Δούκαρη (Uno Specchio-Ένας καθρέφτης-αρ.3) και του Giuseppe Napolitano (Poeti del Mediterraneo-2012) καθώς και σε πολλές άλλες ελληνικές (μαθητική Κοκκίνη - Κορινθιακές: Σήφη Κόλλια και Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων-

«Πελοποννησιακή Λογοτεχνία» του Κ.Μ. Σταμάτη-«Ανθολογία των 100» του ΔΑΥΛΟΥ- «Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» του Ηλία Πολυδώρου, «Ανθολογία Ποιημάτων Αρτινών Γυναικών» της Εταιρίας Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών κ.α.). Επιπλέον, έχει συμπεριληφθεί στον 7οΤόμο της Διαρκούς Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του περιοδικού «Πνευματική Ζωή» του Μ. Σταφυλά και στον ΣΤ’ τόμο «Σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες» της Πολιτιστικής Συνεργασίας.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην Ιταλική, Ρουμάνικη, Αλβανική, Αγγλική, Αραβική, Βουλγάρικη, Γαλλική, Ισπανική και Ρώσικη γλώσσα.

Πήρε μέρος στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών (W.C.P) της U.P.L.I., στο 2Ο Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Λέσχης φίλων Τέχνης- Γραμμάτων και Επιστημών της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε δύο «φεστιβάλ Ιονίων ποιητών» στους Σαράντα Αλβανίας, στις «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» της Ελλάδας του Σαλέντο (Κάτω Ιταλία με εμπνευστή τον ποιητή Ν. Μπλέτα-Δούκαρη), στο 1Ο Ελληνορώσικο Φεστιβάλ Tέχνης και Πολιτισμού στο Λουτράκι, και στα τρία «Διεθνή Απανθίσματα Λογοτεχνίας» που διοργανώθηκαν κατ’ αρχήν από το Σωματείο Λόγου & Τέχνης «Αλκυονίδες» και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, με δική της έμπνευση και ουσιαστική συμβολή.

Από τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις και επαίνους.

Η ίδια ξεχωρίζει το Διεθνές Ιταλικό Βραβείο Poesia da Contatto, τα δύο Βραβεία Ιtalia «Pelle di Luna», το Βραβείο «Catania Duomo», το Βραβείο «Λιλής Ιακωβίδη» και εκείνο του «Αμπντί Ιπεκτσί».

Έως σήμερα έχει εκδώσει πέντε (5) ποιητικές συλλογές, από τις οποίες οι τέσσερεις (4) είναι δίγλωσσες:

1. ο «Γόρδιος δεσμός»-«Nodo Gordiano)

2. η «θωπεία»

3. ο «Ευαγγελισμός»-«Annunciazione»

4. οι « Αιρετοί»-«Αllesii» και

5. το «κυοφορώντας την ελπίδα»-«shtatzanimi i shpresës».

Εκκρεμούν προς έκδοση ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, μεταφράσεις ιταλών ποιητών στην Ελληνική (Αmanda Knering και Giuseppe Napolitano), δοκίμια διάφορα και ένα μυθιστόρημα.

 

 

  

 

Διαβάστηκε 1072 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ράλλη Μαρία Μοσχονά Αλεξάνδρα »

.:: πρόσφατα νέα ::.